Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tietovarannot
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala (Sotepe) vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä ja tuottamisesta. Toimiala toimii sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan alaisuudessa.
Tällä sivulla
- Sosiaalipalvelujen tietovaranto
- Terveyspalvelujen tietovaranto
- Pelastuslaitoksen tietovarannot
- Tietopyynnön tekeminen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan asiakirjaan
- Lisätietoja tietoaineistojen käsittelystä ja säilytysajoista
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelukokonaisuudet ovat perhe- ja sosiaalipalvelut, terveys- ja päihdepalvelut, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut sekä pelastustoimi. Pelastustoimen palvelukokonaisuus käyttää toiminnassaan nimeä pelastuslaitos.
Toimialan viranhaltijapäätökset sekä sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätösasiakirjat löytyvät kaupungin internetsivuilta.
Sosiaalipalvelujen tietovaranto
Sosiaalipalvelujen tietovarannon tietoaineistot ja rekisterit
Sosiaalipalvelujen tietovaranto sisältää henkilön perustiedot, asiakkuuteen liittyvät asianhallinnan tiedot sekä palvelu- ja kertomustiedot vammaisten palveluista, lastensuojelusta, lapsiperheiden palveluista, iäkkäiden palveluista, päihdehuollon palveluista ja työikäisten palveluista sekä sosiaali- ja kriisipäivystyksestä.
Tietovarantoon liittyvät tietosuojaselosteet:
- Kotihoidon asiakasrekisteri
- Lapsiperheiden palvelujen asiakasrekisteri
- Lastensuojeluilmoitusten asiakasrekisteri
- Lastensuojelun rekisteri
- Perheoikeudellisten palvelujen asiakasrekisteri
- Päihdepalvelujen asiakasrekisteri
- Sosiaali- ja potilasasiamiesten asiakasrekisteri
- Työikäisten palvelujen asiakasrekisteri
- Vammaispalvelujen asiakasrekisteri
Sosiaalipalvelujen tietovarannon tietojärjestelmät
Sosiaalihuollon tietovarannon tietojärjestelmät ovat asiakas- ja potilastietojärjestelmä, lastensuojelun asiakashallintajärjestelmä, asiakkuus- ja tilahallintajärjestelmä, kaupunkiyhteinen asianhallintajärjestelmä, asuntolan asiakastietojärjestelmä, kotihoidon asiakkaiden ruokahuolto-ohjelmat, eläke-edellytysten hallintajärjestelmä, Sotepen koodistopalvelin, lastensuojeluilmoituksen sähköinen omapalvelu, palveluseteli- ja ostopalvelujen palvelujen hallintajärjestelmä, kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmät, potilaan kuntoutusarviointi, terveyden- ja sosiaalihuollon asiakasportaali, vanhuspalveluiden jononhallinta, sekä talous-, henkilöstö- ja asiakashallinnan tietojärjestelmä.
Terveyspalvelujen tietovaranto
Terveyspalvelujen tietovarannon tietoaineistot ja rekisterit
Terveyspalvelujen tietovaranto sisältää asiakas- ja hoitosuhteisiin liittyvät henkilön perustiedot, asiakkuuteen liittyvät asianhallinnan tiedot sekä asiakkuuteen liittyvät palvelu- ja kertomustiedot ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta, potilaan hoitamisesta, terveydenhoidollisista ja sairaanhoidollisista palveluista ja vainajaan liittyvistä terveydenhuollon palveluista.
Tietovarantoon liittyy tietosuojaseloste:
Terveyspalvelujen tietovarannon tietojärjestelmät
Terveyspalvelujen tietovarannon tietojärjestelmät ovat alueellinen ja kansallinen koodistopalvelin, aluepotilastietojärjestelmä, arkistopilviratkaisu, asiakas- ja potilastietojärjestelmä, siihen integroidut asiakkuuden- ja tilanhallintajärjestelmä sekä potilaiden itseilmoittautumisjärjestelmä vastaanotoille, kansallinen omahoitoportaali, kartta- ja paikkatietojärjestelmä, palveluseteli- ja ostopalvelujen hallintajärjestelmä, kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmä, potilaan kuntoutusarviointijärjestelmä, ruokapalvelun tuotannonohjausjärjestelmä, sairaalainfektioiden ja COVID-19:n ilmoitusjärjestelmä, suun terveydenhuollon digikuvajärjestelmä, terveyden- ja sosiaalihuollon eAsiointi, laboratoriotutkimusten järjestelmä sekä talous-, henkilöstöhallinnon ja asiakashallinnan tietojärjestelmät. Potilastiedot tallennetaan myös Kanta-palvelujen potilastietovarantoon.
Pelastuslaitoksen tietovarannot
Ensihoidon tietovarannon tietoaineistot
Ensihoidon tietovaranto on osa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) yhteistä tietovarantoa. Ensihoidon tietovaranto sisältää ensihoidon potilas- ja toimintaohjeet ensihoidossa työskenteleville ja hätäkeskukselle, hälyttämisen periaatteet ja ohjeet, johtamissuhteet, viestiliikenteen, ensihoidon palvelutasopäätöksen, HUSin ja pelastuslaitoksen yhteistoimintasopimus, asiakaspalautteet, lääkehoitosuunnitelman, ensihoidon tehtäväkoodit, ennakkoilmoitus, hätäkeskuksen yksikölle välittämät hälytystä koskevat tiedot ja ensihoitokertomuksen.
Ensihoidon tietovarannon tietojärjestelmät
Ensihoidon tietovarannon tietojärjestelmät ovat ensihoidon potilas- ja johtamisen tietojärjestelmät, viranomaisverkko Virve, hätäkeskuksen tietojärjestelmä, onnettomuusriski-ilmoitusten toimenpiderekisteri sekä Helsingin kaupungin asiakaspalautejärjestelmä.
Väestönsuojelun ja varautumisen tietovarannon tietoaineistot ja rekisterit
Väestönsuojelun ja varautumisen tietovaranto sisältää väestönsuojelun riskianalyysit ja toimintamallit, pelastuslaitoksen valmiussuunnitelmat ja toteutuksen seurantatiedot, väestönsuojelun suunnitelmat sekä väestönsuojeluhenkilöstön ja siviiliväestön varaamis- ja sijoitussuunnitelmat.
Tietovarantoon liittyy tietosuojaseloste:
Väestönsuojelun ja varautumisen tietovarannon tietojärjestelmät
Väestönsuojelun ja varautumisen tietovarannon tietojärjestelmät ovat kansallinen pelastustoimen resurssi- ja tilastojärjestelmä (sisäministeriö), palotarkastustietojärjestelmä, väestötietojärjestelmä (DVV), kiinteistötietojärjestelmä (maanmittauslaitos), kansallinen tie- ja katuverkon tietojärjestelmä (Väylävirasto), maastotietokanta (Maanmittauslaitos), ympäristötietojärjestelmä (Suomen ympäristökeskus), yhdyskuntarakenteen seurantajärjestelmä (Suomen ympäristökeskus), tulvatietojärjestelmä (Suomen ympäristökeskus), Tilastokeskuksen tilastojärjestelmät, ilmakuvien karttapalvelut (Maanmittauslaitos) ja varautumisen tehtävät -toimenpiderekisteri.
Pelastustoiminnan tietovarannon tietoaineistot ja rekisterit
Pelastustoiminnan tietovaranto sisältää pelastustoiminnan toimintaohjeet, onnettomuusraportoinnin, hälytystiedot, kohdetiedot sekä riskianalyysi-, tilasto- ja tutkimustoiminnan tiedot.
Tietovarantoon liittyy tietosuojaselosteet:
Pelastustoiminnan tietovarannon tietojärjestelmät
Pelastustoiminnan tietovarannon tietojärjestelmät ovat hälytyskeskuksen tietojärjestelmä, Virve-verkko, Pronto-tietokanta, palotarkastuksen tietojärjestelmä ja hälytystehtävien tilannepäiväkirja.
Onnettomuuksien ehkäisyn tietovarannon tietoaineistot ja rekisterit
Onnettomuuksien ehkäisyn tietovaranto sisältää turvallisuuskoulutustiedot, turvallisuusviestintäselosteet, ja pelastuslaitoksen valvontatiedot, joita ovat onnettomuuksien ehkäisytyön kirjaukset, valvontarekisterin ylläpitotiedot sekä tiedot valvonnasta ja kohteiden jakamisesta.
Tietovarantoon liittyy tietosuojaseloste:
Onnettomuuksien ehkäisyn tietovarannon tietojärjestelmät
Onnettomuuksien ehkäisyn tietovarannon tietojärjestelmät ovat Pronto-tietokanta, onnistumisen hallintajärjestelmä, palotarkastusjärjestelmät ja paloriskiasuntojen ilmoitustietojärjestelmä.
Tietopyynnön tekeminen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan asiakirjaan
Jokaisella on oikeus saada tieto kaupungin julkisesta asiakirjasta. Yksilöi tietopyyntösi mahdollisimman tarkasti. Ilmoita mitä asiakirjaa tai asiakirjoja pyyntösi koskee. Ilmoita myös asiakirjan päivämäärä, otsikko tai diaarinumero, jos se on tiedossa. Jos tietopyyntö koskee julkista asiakirjaa, joka ei sisällä henkilötietoja, sinun ei tarvitse perustella pyyntöä eikä kertoa, mihin käytät tietoa.
Jos tietopyyntösi koskee salassa pidettävää asiakirjaa tai asiakirjoja, joista tieto voidaan luovuttaa vain tietyin edellytyksin, sinun on ilmoitettava tietojen käyttötarkoitus ja pystyttävä todentamaan henkilöllisyytesi. Kaupunki voi pyytää myös muita lisätietoja, jos niitä tarvitaan tietojen luovuttamisen edellytysten selvittämiseksi.
Sinulla on oikeus tarkastaa, mitä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietoja sinusta on tallennettu ja mihin tietoja on käytetty. Voit tehdä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietoihin kohdistuvan tietopyynnön sähköisesti tai osoittaa pyynnön suoraan siihen toimipisteeseen tai yksikköön, jossa olet asioinut. Tietopyynnön voi toimittaa myös Helsingin kaupungin kirjaamoon. Tietopyynnön jättämisen yhteydessä sinun pitää todistaa henkilöllisyytesi.
Lisätietoa asiakastietojen pyytämisestä saa Asiakastietojen pyytäminen -verkkosivulta. Sivuilla on linkit sähköisiin tietopyyntölomakkeisiin sekä PDF-lomakkeet.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön ammattioikeutta koskevat tiedot löytyvät Valviran keskusrekisterien julkisesta tietopalvelusta. Ammattioikeustietoja voi hakea internetosoitteesta: julkiterhikki.valvira.fi.
Sosiaali- terveys- ja pelastustoimialan yhteystiedot
Lisätietoja pelastustoimen palveluista: Etusivu | Helsingin kaupungin pelastuslaitos (pelastustoimi.fi).
Lisätietoja tietoaineistojen käsittelystä ja säilytysajoista
Tietojen luokittelusta, käsittelytavoista ja säilytysajoista kerrotaan tiedonohjaussuunnitelmassa. Kaupunkiympäristön toimialan asiakirjat on luokiteltu alla oleviin pääluokkiin tai niiden alaluokkiin.
Helsingin kaupungin tiedonohjaussuunnitelma (TOS):
- 05 Sosiaalitoimi
- 06 Terveydenhuolto
- 06 02 Ensihoito ja sairaankuljetus
- 06 06 Viranomaisyhteistyö ja potilaan hoitoon liittyvä yhteistyö
- 09 05 Pelastustoimi
- 09 06 Väestönsuojelu ja poikkeusoloihin varautuminen